VLAAMSE ARDENNEN... een open regio

Nieuws

Nieuwe LEADER-periode en nieuwe website Plattelandsloket

Binnenkort wordt de start gegeven voor de nieuwe LEADER-periode in de Vlaamse Ardennen. Alle informatie en contactgegevens kan u vinden op de gloednieuwe website van het Plattelandsloket, waar ook alle info te vinden is over LEADER Grensregio Waasland en LEADER Meetjesland. Snel doorsurfen dus naar www.plattelandsloket.be!

Nieuwe website Plattelandspret

Onlangs werd de nieuwe website rond Plattelandspret (www.plattelandspret.be) gelanceerd, neem zeker via deze link eens een kijkje om filmpjes ter herbekijken of deel te nemen aan de wedstrijd!

Verslag Economische Missie naar Une Autre Provence: Les Rencontres Gourmandes

Eind oktober gind de Plaatselijke Groep met een delegatie producenten op economische missie naar Une Autre Provence. De Vlaamse Ardennen hadden een stand op de streekproductenmarkt 'Les Rencontres Gourmandes' en deden ook enkele interessante bedrijfsbezoeken. Een geslaagde missie! Enkele sfeerfoto's vindt u hieronder.

5 nieuwe Leader-projecten goedgekeurd

Op 26 juni 2013 keurde de Plaatselijke Groep LEADER Vlaamse Ardennen 5 nieuwe projecten goed:
- Laat de Boembekemolen weer draaien!
- Hoeve- en streekproducten Vlaamse Ardennen, sterk potentieel
- Agrotoerisme in de vallei van de Rooigemsebeek
- In het spoor van Valerius
- In my backyard: delicatessengroenten op een dienblad
Alle info over deze projecten vindt u hier.

Verslag culinaire ontdekkingstocht te Michelbeke

Op 18 april stelden de leerlingen van Stella Matutina in Michelbeke hun recepten met producten uit Une Autre Provence voor. In kader van het internationaal samenwerkingsproject gingen de leerlingen aan de slag met producten uit de Franse regio. Elke gang van het menu werd begeleid door een Franse wijn en een biertje uit de Vlaamse Ardennen. AVS maakte deze mooie reportage voor Kiosk:

http://youtu.be/rYb8ZmIJ9QU

.

Eerste LEADER-kantine van het jaar is achter de rug

De eerste editie van dit jaar vond plaats op 25 maart in de Pastorij van Vurste. Tijdens deze lunch konden de 13 aanwezigen luisteren naar een toelichting aangaande ‘Projectadministratie en declaratie’. Een verslag en de documenten kan u vinden op de website van onze collega's van LEADER Meetjesland, Leie en Schelde:
http://leadermls.be/25-maart-2013-leaderkantine-projectadministratie-en-declaratie/

Geslaagde ontmoetingsavond tussen streek- en hoeveproducenten en de horeca

Maandag 25 februari vond in het gebouw van Enjoy Today een ontmoetingsavond tussen streek- en hoeveproducenten en de horeca plaats. Het werd een geslaagde avond met een 50-tal aanwezigen en lekkere lokale hapjes en dranken. Hieronder kan u de presentaties van de sprekers (her)bekijken. Wij kijken al uit naar het vervolg!
Inleiding Leader (Roeland Cappon)
Streekbierenkaart (Annelies Mertens)
Houtem Jaarmarkt (Nele Buys)

Nieuwe projecten!

De Plaatselijke Groep LEADER Vlaamse Ardennen keurde 9 nieuwe projecten goed. De projecten zorgen in de komende 2,5 jaar voor een totale investering van 539 670,87 EUR, met een cofinanciering door het Provinciebestuur Oost-Vlaanderen van 198.544,91 EUR, het Vlaams Gewest van 179.224,70 EUR en de Europese Unie van 161.901,26 EUR. Er werd ook 1 reserveproject goedgekeurd met een cofinanciering van 85.142,48 EUR. Alle projecten vindt u hier.

Verslag netwerkmoment producenten Une Autre Provence op de winterjaarmarkt

De dinsdag na de winterjaarmarkt organiseerde LEADER Vlaamse Ardennen in CC De Fabriek in Sint-Lievens-Houtem een ontmoetingsmoment tussen de producenten van Une Autre Provence (de dagen ervoor te gast in de thematent op de winterjaarmarkt) en potentiële afnemers uit de Vlaamse Ardennen. Er werden proevertjes voorzien en producenten en handelaars voorzagen een korte voorstelling van hun activiteiten. Alle Franse producenten werden gebundeld in een handig boekje, te verkrijgen via het LEADER-secretariaat! Enkele sfeerfoto's vindt u hieronder.

Verslag ontmoetingsavond voor producenten van streek- en hoeveproducten op 18 oktober

Op 18 oktober vond de eerste ontmoetingsavond voor hoeve– en streekproducenten plaats bij koffiebranderij Hoorens te Zottegem. Het werd een geslaagde bijeenkomst waarbij de eerste contacten tussen verschillende producenten gelegd werden. Enkele sfeerfoto's vindt u hieronder.Derde LEADER-kantine 'Projectmanagement'

Op 11 september 2012 vond de derde LEADER-kantine plaats in de gebouwen van Syntra te Oudenaarde. Spreker van dienst was Jan Dewijngaert, die ruime ervaring heeft aangaande projectmanagement binnen de overheid en non-profit sector. Hieronder vindt u enkele sfeerbeelden.


Tweede LEADER-kantine 'De Pers'

Op 2 juli 2012 vond de tweede LEADER-kantine plaats in Wannegem-Lede. Spreker van dienst was Pierre Penninck, beroepsjournalist bij onder meer Corelio, die kwam vertellen over de pers en persberichten. Zijn volledige presentatie kan u hier nalezen. Hieronder vindt u enkele sfeerbeelden.

Leader Vlaamse Ardennen op Facebook

Sinds kort heeft Leader Vlaamse Ardennen ook zijn eigen Facebookpagina. Om nog meer op de hoogte te zijn van de activiteiten van Leader Vlaamse Ardennen kan u ons 'leuk vinden' op Facebook.

Eerste LEADER-kantine rond nieuwe media

Op 19 april 2012 vond de eerste LEADER-kantine plaats in het Centrum Ronde van Vlaanderen te Oudenaarde. Sara Bollen van Jeugdwerknet gaf een presentatie over nieuwe media, onder andere de netwerksites Facebook en Twitter kwamen aan bod. De volledige presentatie kan u bekijken op http://www.slideshare.net/jeugdwerknet. Hieronder vindt u enkele sfeerbeelden.


Bezoek Vlaamse Ardennen aan Une Autre Provence in het kader van het internationaal samenwerkingsproject

Op 20 maart reisde een delegatie van Leader en Toerisme Vlaamse Ardennen af naar Nyons voor een bezoek aan Une Autre Provence. Vooral over het luik cyclotoerisme werd vergaderd, maar ook het luik streekproducten kwam aan bod. De mensen van Toerisme Vlaamse Ardennen gaven een presentatie over het fietstoerisme in de Vlaamse Ardennen. Hieronder vindt u enkele sfeerbeelden.


Horeca-ondernemers en producenten van streek- en hoeveprododucten ontmoeten elkaar in de Vlaamse Ardennen

Op 13 maart woonden in de Ter Biestmolen in Zwalm meer dan 100 aanwezigen een ontmoetingsmoment bij voor horecaondernemers en producenten van hoeve- en streekproducten uit de Vlaamse Ardennen. Het netwerkmoment is het startschot van twee LEADER-projecten, die de lokale economie willen ondersteunen en de producenten en horecaondernemers beter wil laten samenwerken.
Hiervoor slaan LEADER Vlaamse Ardennen, Horeca Vlaanderen en haar regionale afdelingen Horeca Oost-Vlaanderen, Horeca Vlaamse Ardennen en Horeca Aalst-Dender, Toerisme Oost-Vlaanderen en Vlaanderen Lekker Land de handen in elkaar.
Een eerste project is het Transnationaal samenwerkingsproject met Une Autre Provence uit Frankrijk. Het project focust op de samenwerking tussen horecaondernemers en producenten van hoeve- en streekproducten en zal hiervoor kennis vergaren in de streek rond de Mont Ventoux. Une Autre Provence zal op haar beurt in de Vlaamse Ardennen inspiratie putten voor de promotie van het cyclotoerisme. Het is m.a.w. ook een kennisuitwisselingsproject.
Het tweede project legt meer een accent op de toeristische promotie van streekproducten in de lokale horeca. Horeca Vlaanderen en haar regionale afdelingen Horeca Oost-Vlaanderen, Horeca Vlaamse Ardennen en Horeca Aalst-Dender, Toerisme Oost-Vlaanderen en Vlaanderen Lekker Land zullen toeristische acties en producten ontwikkelen die bezoekers zin doen krijgen in het aanbod. Samen met horecaondernemers en producenten zullen een streekbierendrankenkaart, culinaire fiets- en wandeltochten, verblijfsarrangementen en culinaire evenementen in de loop van 2012 en 2013 uitgewerkt worden.
Op het ontmoetingsmoment hebben alvast een 100-tal ondernemers hun engagement getoond om de Vlaamse Ardennen op de culinaire kaart te plaatsen. Wordt vervolgd!
Start internationaal samenwerkingsproject

Op 11 november werd de samenwerkingsovereenkomst met onze Franse partner ondertekend op de winterjaarmarkt in Sint-Lievens-Houtem. Alle info, persartikels en sfeerbeelden vindt u hier.

Verslag excursie naar PG Eastern Plateau (Engeland)

De Leader-excursie naar de Plaatselijke Groep ‘Eastern Plateau’ (zie ook http://easternplateau.org.uk) werd georganiseerd door het Vlaams Ruraal Netwerk (VRN) van 28 t.e.m. 30 september. Naast een kennisuitwisseling tussen de verschillende Plaatselijke Groepen, werden ook verschillende projectbezoeken georganiseerd. De Plaatselijke Groep Vlaamse Ardennen was vertegenwoordigd door coördinator Roeland Cappon en provinciaal coördinator Jill Bogaert.


Slotmoment steenuilenproject op 30 juni te Meilegem

Op 30 juni 2011 sloot het RLVA hun Leader-project i.v.m. de steenuil feestelijk af te Zwalm. Het was een geslaagd project met als kers op de taart de onthulling van de symbolische 400e nestkast.


Succesvolle eerste netwerk-event te Herzele

Op 31 mei 2011 vond het eerste netwerkevent van Leader Vlaamse Ardennen plaats te Herzele. Het werd een geslaagde avond waarop ongeveer 70 geïnteresseerden aanwezig waren. Na een inleiding van Alexander Vercamer, de voorzitter van de Plaatselijke Groep, volgde een panelgesprek o.l.v. moderator Luc Joos. Een aantal promotoren van Leader-projecten deelden hun ervaringen en beantwoordden vragen uit het publiek. Traditiegetrouw werd er afgesloten met een receptie met streekbieren, broodjes met streekproducten en een stukje mattentaart. Op naar de volgende editie!Brochure Leader Vlaamse Ardennen

Leader Vlaamse Ardennen heeft zonet een nieuwe brochure uitgebracht met een overzicht van alle projecten. Het gaat om een infobrochure op A5-formaat waarin de 46 projecten kort beschreven worden en gelokaliseerd op een kaart van de Vlaamse Ardennen. De PDF-versie vindt u hier.


3 NIEUWE PROJECTEN GOEDGEKEURD


Op de PG van 7 maart 2011 werden 3 nieuwe projecten goedgekeurd:
- Stappend, een blijvende herinnering aan ons dorp
(Promotor:Bruisend Balegem)
- Opstart cultuurhistorische en toeristische activiteiten
(Promotor: Parallel vzw)
- Jongereninformatiepunten in bibliotheken
(Promotor: CAW Regio Aalst vzw)

De 3 projecten zorgen in de komende 2,5 jaar voor een totale investering van 45.033,55 € met een cofinanciering door het Provinciebestuur Oost-Vlaanderen van 16.567,84 €, het Vlaams Gewest van 14.955,64 € en de Europese Unie van 13.510,07 €.

Alle info over de projecten vindt u hier.

WEDSTRIJD 'PRIMA PLATTELANDSPROJECT 2010
...... 2 WINNENDE LEADER-PROJECTEN UIT DE VLAAMSE ARDENNEN


Het Vlaams Ruraal Netwerk ging in 2010 op zoek naar de beste plattelandsprojecten en – activiteiten in Vlaanderen. Na een eerste selectie werden 18 van de 51 projecten weerhouden. Onder de genomineerden ook 3 projecten uit de Vlaaamse Ardennen.
- Steenuilen in de Vlaamse Ardennen (Info project)
- Boerderijontmoetingen in 4 seizoenen (Info project)*
- Digiroute 42 (Info project)


Vrijdagavond 14 januari 2011 vond de officiële bekendmaking van de 4 winnaars van de wedstrijd ‘Prima Plattelandsproject 2010’ plaats. Dit gebeurde op de land- en tuinbouwbeurs Agriflanders in Flanders Expo te Gent. De wedstrijd was een groot succes en er werden maar liefst 7.300 geldige stemmen uitgebracht.
* De winnaar in het thema ‘Zorg voor natuur en biodiversiteit’ was zeer duidelijk. Het project Steenuilen in de Vlaamse Ardennen ging in zijn categorie met 50 % van de stemmen lopen. Hierbij werd de steenuil als mascotte van de kleine landschapselementen gekozen. En deze uil moet beschermd worden: nestkasten worden opgehangen en knotwilgen en fruitbomen worden gepromoot. Om dit project meer luister te geven werden onder leiding van het Oost-Vlaamse Regionale Landschap Vlaamse Ardennen een mobiele tentoonstelling en een educatieve fiche ontwikkeld en werd er zelfs een artisanaal bier, ‘Steenuilke’, gebrouwen.
* In de categorie ‘Communicatie en educatie als instrument’ ging het project Boerderijontmoetingen in 4 seizoenen met de meeste stemmen (27%) lopen. Het project gaat uit van de Oost-Vlaamse vzw Papaver. Hierbij werd het aanbod voor leerlingen en volwassenen op de biologische boerderij De Kollebloem verder uitgebouwd. Praktisch gezien was er enerzijds de uitwerking van praktische boerderijklassen en anderzijds de organisatie van seizoensverwendagen voor kansarme volwassenen.


Nieuwe projecten goedgekeurd

De Plaatselijke Groep LEADER Vlaamse Ardennen keurde op 4 december 2009 11 nieuwe plattelandsprojecten goed. De 11 projecten zorgen in de komende 2,5 jaar voor een totale investering van 1 423 640 € (bijna 1,5 miljoen €!), met een cofinanciering door het Provinciebestuur Oost-Vlaanderen van 272 584 €, het Vlaams Gewest van 245 993 € en de Europese Unie van 222 247 €. Meer info over de nieuwe projecten.


Website "2 bomen 1 toekomst" online!

Het project rond duurzaam houtgebruik in de Vlaamse Ardennen van de Bosgroep Vlaamse Ardennen tot Dender heeft een eigen website. Neem snel een kijkje op www.tweebomeneentoekomst.be. Meer info over dit LEADER-project.


Goedgekeurde LEADER-projecten

2008 werd afgesloten met 2 reeksen van goedgekeurde projecten. 8 projecten werden goedgekeurd op 8 oktober. Op 19 december kregen nog 16 andere projecten groen licht van de Plaatselijke Groep LEADER Vlaamse Ardennen. De totale projectkost van deze 24 projecten bedraagt 1 696 652€. Hiervan wordt 65% door LEADER gefinancierd (994 696€). Meer informatie over de projecten en de promotoren vindt u onder Projecten'


Handleiding voor promotoren

U vindt voortaan al uw vragen over de subsidiabiliteit van kosten, hoe en wanneer kosten declareren, controles, vorming,evaluatie...in de Handleiding voor promotoren
Het Europees Landbouw- fonds voor Plattelands- ontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.