VLAAMSE ARDENNEN... een open regio

Beschrijving van het LEADER-gebied

De naam ‘Vlaamse Ardennen’ heeft geen geografische of administratieve oorsprong, maar is eerder een poëtische verwijzing naar de ‘echte’ Ardennen, in het Zuidoosten van België. De heuvelachtige glooiingen typeren inderdaad het Zuiden van de provincie Oost-Vlaanderen. Op korte afstand vindt men hier sterk gedifferentieerde maar gave landschappen: de getuigenheuvels, de alluviale vlakte van de Bovenschelde, de Zwalmvallei, het interfluvium Leie-Schelde, de Dendervallei en het Land van Zottegem. Deze diversiteit in het landschap oefent een grote aantrekkingskracht uit op inwoners van en bezoekers aan de streek.

Vooral bij wandelaars en fietsers zijn de Vlaamse Ardennen enorm in trek. Naast het unieke heuvellandschap, de open ruimte, de natuur, de pittoreske dorpjes, en de 4 centrumsteden (Oudenaarde, Ronse, Geraardsbergen en Zottegem) trekt de wielerklassieker ‘Ronde van Vlaanderen’ grote aantallen nationale en internationale bezoekers naar de Vlaamse Ardennen. De talrijke musea, bezoekerscentra en recreatiedomeinen weten ook vele dagjes- en verblijfstoeristen te bekoren. Een gevarieerd aanbod van een 150-tal logies, gaande van hotels, gastenkamers, huurvakantiewoningen, campings tot jeugdverblijven, bieden de toerist een aangenaam en kwaliteitsvol verblijf.


Het geselecteerde LEADER-gebied Vlaamse Ardennen beslaat 575 km² en telt 121 781 inwoners. Met een gemiddelde bevolkingsdichtheid van 212 inwoners/km² zijn de Vlaamse Ardennen één van de dunst bevolkte regio’s van Oost-Vlaanderen (gem. 465,7 inw/km²) en zelfs van gans Vlaanderen (gem. 449,4 inw/km²). Met 140 inwoners/km² zijn Maarkedal en Wortegem-Petegem de op één na dunst bevolkte gemeenten van Oost-Vlaanderen (Bron: NIS, FOD Economie, 1 januari 2003).

Als gevolg van de grote afstand tot een stad ontbreken op het platteland vaak belangrijke economische, sociale en culturele voorzieningen voor de bevolking (b.v. centrum geestelijke gezondheidszorg, instellingen voor personen met een handicap, cultuuraanbod voor jongeren). In vergelijking met de andere Oost-Vlaamse plattelandsregio’s, hebben de Vlaamse Ardennen een relatief oude bevolking.

In de Vlaamse Ardennen is er een lage werkloosheidsgraad, maar het merendeel van de werkende bevolking werkt buiten de streek (vooral Gent en Brussel) met veel pendel tot gevolg.

Meer dan 50 % van de oppervlakte van de Vlaamse Ardennen is in landbouwgebruik. Dit percentage is berekend op alle 18 fusiegemeenten. Dit percentage zou nog veel hoger zijn indien dit berekend zou worden op de werkelijke afbakening van het LEADER-gebied op deelgemeenteniveau. De stedelijke kernen van Oudenaarde, Zottegem, Ninove en Geraardsbergen en ook de volledige stad Ronse zijn immers niet ingesloten in het LEADER-gebied.


Het Europees Landbouw- fonds voor Plattelands- ontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.