VLAAMSE ARDENNEN... een open regio

Activiteiten

Workshop degustatie wijnen en olijfolie uit Une Autre Provence op maandag 23 september 2013

In kader van het samenwerkingsproject tussen de Vlaamse Ardennen en Une Autre Provence organiseren we op 23 september 2013 een workshop 'Degustatie wijnen en olijfolie uit Une Autre Provence', te Oudenaarde. Voor meer info kan u contact opnemen met coördinator Roeland Cappon.

Streekproductenmarkt tijdens de Retroronde op 25 mei 2013

Op zaterdag 25 mei vindt in Oudenaarde de Retroronde plaats, met dit jaar ook een streekproductenmarkt. Allen welkom op en rond de markt van Oudenaarde!

Ontmoetingsavond streek- en hoeveproducenten maandag 25 februari

Maandagavond 25 februari vindt in Oudenaarde vanaf 19u een ontmoetingsavond voor streek- en hoeveproducenten plaats. Op deze avond stellen we u graag de vele initiatieven voor die er in 2013 rond hoeve- en streekproducten gepland zijn. Maar vooral willen we u de kans geven om er streekproducenten en -producten te leren kennen en om er horeca- en andere ondernemers te ontmoeten . Inschrijven is verplicht en kan via onderstaande weblink: deze link.

Speeddate donderdag 7 februari 2013 vanaf 18u te Deinze

Wij nodigen u graag uit op een 4de speeddating georganiseerd vanuit de provincie Oost-Vlaanderen, dienst Landbouw en Platte-land, LEADER Vlaamse Ardennen en LEADER Meetjesland, Leie en Schelde. Wij willen huidige en toekomstige promotoren, leden van de Plaatselijke Groepen, het provinciaal steunpunt en de provinciale kwaliteitskamer voor Oost-Vlaanderen samen-brengen. Een ontmoeting tussen projectindieners en de adviseurs… Uw ideeën aftoetsen en kennis uitwisselen. De geslaagdheid van de avond hangt af van de aanwezigheid van u allen! Inschrijven is verplicht en kan via deze link. De uitnodiging met alle info vindt u hier.

Vertoning film 'De wet van het dorp' in Studio Skoop op 13 en 14 december 2012

Het voorbije jaar trokken cineast Brecht Vanhoenacker, gemeentelijk buurtwerker Filip Loobuyck en geluidsman Koen Cannaert rond in de twaalf dorpen van Zwalm. De documentaire voert ons in het tempo van het dorp mee langs het authentieke gemeenschapsleven. We maken kennis met een brede waaier van dorpsbewoners die ons met woorden en beelden inwijden in het leven in Zwalm. Het geheel is gekruid met een flinke dosis ‘couleur locale’, maar de grote herkenbaarheid voor het leven in het landelijke Vlaanderen maakt haar tegelijkertijd ook ‘Zwalmoverstijgend’. Deze documentaire is een coproductie van Victoria Deluxe en de gemeente Zwalm. Met steun van Leader, Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. Reserveren voor de voorstelling in Gent kan via deze link.

Winterjaarmarkt te Sint-Lievens-Houtem op 10 en 11 november 2012

Op zondag 11 en maandag 12 november vindt in Sint-Lievens-Houtem de winterjaarmarkt plaats, die door de Unesco werd erkend als werelderfgoed. Dit jaar is Une Autre Provence, de partner van Leader VLaamse Ardennen in een internationaal samenwerkingsproject, de gastregio. Beide dagen kan u de producten van onze Franse partner komen proeven in de thematent. Uiteraard zijn er ook andere activiteiten, het volledige programma vindt u hier.

Studiedag 'Jonge sla in de rusthuistuin' op 20 september 2012

Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen organiseert op donderdag 20 september de studiedag 'Jonge sla in de rusthuistuin'. Op deze studiedag krijg je zicht op het verloop en de resultaten van het Europese project ‘Nature for Care – Care for nature’ (NFC) en van het Leaderproject ‘Natuurbeleving met ouderen. Herinneringen aan leven op het platteland’ (NBO). Hierin waren vijf rusthuizen en vijf scholen uit de Vlaamse Ardennen betrokken. De boeiende ervaringen met de rusthuisbewoners en kinderen van scholen uit de buurt, worden uitgebreid voorgesteld. Directeurs, leerkrachten, rusthuis- en projectmedewerkers, begeleiden de bijdragen en de workshops. Duur: 9-17u. Prijs: 25 euro. Alle info en de link naar het inschrijvingsformulier vindt u op www.rlva.be.

LEADER-kantine dinsdag 11 september 2012 vanaf 11u te Oudenaarde

Op dinsdag 11 september vindt de derde editie van de LEADER-kantine plaats. Spreker van dienst is Jan Dewijngaert, die ruime ervaring heeft aangaande projectmanagement binnen de overheid en non-profit sector. Voor deze LEADER-kantine zijn wij te gast bij Syntra in Oudenaarde. De uitnodiging met alle info vindt u hier.

LEADER-kantine maandag 2 juli 2012 vanaf 12u te Kruishoutem

Op maandag 2 juli vindt de tweede editie van de LEADER-kantine plaats. Spreker van dienst is Pierre Penninck, beroepsjournalist van onder meer Corelio, die komt vertellen over de pers en persberichten. Voor deze LEADER-kantine zijn wij te gast bij de promotor van het afgelopen LEADER-project 'Huifkartochten door de Vlaamse Ardennen' in Kruishoutem. De uitnodiging met alle info vindt u hier.

Speeddate maandag 11 juni vanaf 18u te Grammene (Deinze)

Op maandag 11 juni vindt te Grammene een speeddate van de Plaatselijke Groepen van Leader Vlaamse Ardennen en Leader Meetjesland, Leie en Schelde plaats. Iedereen is welkom om ideeën en kennis uit te wisselen! Alle info over dit ontmoetingsmoment en de inschrijving ervoor vindt u hier.

Slotmoment steenuilenproject op 30 juni 2011 te Meilegem

Op 30 juni aanstaande loopt het Leaderproject van de steenuilen af. Het RLVA organiseert een slotmoment waarbij zowel de realisaties als de opvolging van het project toegelicht worden. Dit event vindt plaats op 30 juni in het PNC De Kaaihoeve. De officiële uitnodiging vindt u hier.


Eerste netwerk-event op 31 mei 2011 te Herzele

U bent van harte welkom op ons eerste netwerk-event, dat plaatsvindt op 31 mei te Herzele. Alle praktische info vindt u in de uitnodiging. Wij hopen u alvast te mogen verwelkomen!


Europadag op 8 mei 2011

Op zondag 8 mei 2011 organiseert de Provincie Oost-Vlaanderen, het Informatiepunt Europa Direct en de gemeente Herzele, met medewerking van lopende Europese projecten in Zuid-Oost-Vlaanderen, de Europadag. Kloppende hart van deze Europadag is Herzele, maar u kan ook projecten bezoeken in Aalst, Brakel, Denderleeuw, Gavere, Geraardsbergen, Haaltert, Kluisbergen, Maarkedal, Oudenaarde, Ronse en Zottegem. Ook verschillende Leader-projecten zetten hun deuren open of hebben een infostand in Herzele.
Alle info vindt u op www.oost-vlaanderen.be/europadag.


Overleg rond kruiden in de Vlaamse Ardennen op 11 oktober 2010

De agenda voor dit overleg was:
* Voorstelling Leader Vlaamse Ardennen door de coördinator (presentatie)
* Voorstellen project ‘Netelvuur’ door Christel Van Vooren (presentatie)
* Voorstellen van de aanwezige partners
* Aftasten op welke manier een mogelijke samenwerking en/of Leader-project mogelijk is.


SPEED-DATE op het Oost-Vlaamse platteland: donderdag 17 juni 2010 (18u)

Een eenvoudige ontmoeting is vaak de start van kennisuitwisseling, samenwerking en in vele gevallen ook van een nieuw project. Daarom brengt de Provincie Oost-Vlaanderen, Dienst Landbouw en Platteland, alle huidige en toekomstige promotoren van plattelands- of LEADER-projecten, leden van de Plaatselijke Groepen van LEADER, het Provinciaal Steunpunt en de Provinciale Kwaliteitskamer samen op een 'SPEED-DATE'. Ideeën voor plattelandsprojecten krijgen meer richting en/of vorm en bestaande projecten worden uitgebreid met meer projectpartners. Meer uitleg vindt u hier.
Inschrijven kan door het inschrijvingsformulier door te mailen naar platteland@oost-vlaanderen.be.


Infosessie declaratie en communicatie: dinsdag 1 juni 2010 (14u)

Deze infosessie richt zich in de eerste plaats tot de promotoren van nieuwe Leader-projecten (start 2010) in de Vlaamse Ardennen. Er zal uitleg gegeven worden omtrent het in te dienen declaratiedossier en de communicatie die samengaat met Leader-projecten. Daarnaast krijg men ook uitgebreid de gelegenheid om vragen te stellen en om andere promotoren te ontmoeten. De infosessie gaat door in het bedrijvencentrum Vlaamse Ardennen (Meersbloem Melden 46 te Oudenaarde of zie ook plannetje).
We hopen jullie alvast talrijk te ontmoeten!


LEADER info-avond restauratie van bakovens en kapelletjes: 10 maart 2010

Op 10 maart 2010 organiseert RLVA, samen met LEADER Vlaamse Ardennen, een info-avond om projectideeën rond de restauratie van oude bakovens en kapelletjes in de Vlaamse Ardennen te verzamelen. Anne Holvoet van RLVA zal de opportuniteiten in de streek schetsen. Nadien geeft de LEADER-coördinator informatie over LEADER, de criteria voor indiening van projecten en de indieningsprocedure. Geïnteresseerden zijn welkom om 19u30 in het dorpshuis van Elst (Jeugdhuis Rustica, Kerkplein, Elst). Ook als u een ander projectidee hebt, kan u op deze avond uw idee met de coördinator bespreken.

Vlaamse Ardennen-dag: 11 april 2010, Kasteel Lilare, Brakel

De 32ste Vlaamse Ardennendag, op zondag 11 april 2010, is de trefdag voor alle gezinnen en organisaties met een hart voor natuur, bos en landschap in de Vlaamse Ardennen. Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen en Natuurpunt bieden u een zeer ruime waaier van boeiende activiteiten, die pareltjes natuur, bos en landschap van de Zwalmvallei in de kijker zetten.
Het programma vindt je op www.vlaamseardennendag.be of bij Geert Carpels op het nummer 055/207265.

SPEED-DATE op het Oost-Vlaamse platteland: 4 september 2009

Een eenvoudige ontmoeting is vaak de start van een succesvolle kennisuitwisseling en samenwerking. Daarom bracht de Provincie Oost-Vlaanderen, Dienst Landbouw en Platteland, alle huidige en toekomstige promotoren van plattelands- of LEADER-projecten, leden van de Plaatselijke Groepen van LEADER, het Provinciaal Steunpunt en de Provinciale Kwaliteitskamer samen op een SPEED-DATE. Ideeën voor plattelandsprojecten kregen hier meer vorm en bestaande projecten werden uitgebreid met meer projectpartners. Hier vind je de inschrijvingslijst met email-adressen en telefoonnummers.


Inhuldiging Streek-GR Vlaamse Ardennen op 6 juni 2009

De vzw Grote Routepaden en Toerisme Vlaamse Ardennen hebben een nieuwe Streek-GR Vlaamse Ardennen ontwikkeld. Een GR-pad mocht niet langer ontbreken in Vlaanderens Mooiste Landschap. Dit pad wordt officieel geopend op 6 juni. Stap mee en laat je verrassen door de schoonheid van onze streek.


Inhuldiging Hoeveborden Kluisbergen: 3 juli 2009

Meer info over dit project.

Steenuilen-project: startevent op 28 april 2009

Op dinsdagavond 28 februari 2009 werd in Brouwerij De Ryck in Herzele het startschot gegeven van het Steenuilen-project.
Meer info over dit project.


27 en 28 maart 2009: Studiebezoek Pays des Collines

De Plaatselijke Groep LEADER Vlaamse Ardennen brengt op 27 en 28 maart een studiebezoek aan onze buren van Pays des Collines. Naast enkele projectbezoeken zal de PG ook de eigen interne werking en de beoordeling van projecten evalueren.

Het Europees Landbouw- fonds voor Plattelands- ontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.