VLAAMSE ARDENNEN... een open regio
Startschot samenwerking 11 november 2011

Vrijdag 11 november werd het project officieel voorgesteld op de winterjaarmarkt in Sint-Lievens-Houtem. Daarbij werd de samenwerkingsovereenkomst ondertekend door de verschillende partners en de voorzitters van beide Plaatselijke Groepen. Dit werd gekoppeld aan een virtuele beklimming van de Mont Ventoux door o.a. profwielrenner Bert De Waele. Aansluitend werd het project verduidelijkt door de voorzitters van beide LEADER-gebieden, gedeputeerde Alexander Vercamer en de heer Marc Bonnard. Ook Wim Haesebeyt en Hilde De Sutter van de PG Vlaamse Ardennen gaven meer uitleg bij respectievelijk het luik cyclotoerisme en streek- en hoeveproducten. De definitieve goedkeuring door de minister wordt verwacht medio december.

Hieronder vindt u een paar links naar persartikels en enkele sfeerbeelden.
Reportage TV-OOST 13 november 2011
Artikel website Het Nieuwsblad 15 november 2011
Artikel website Cycling.be 15 november 2011Algemene info
De komende 2 jaar werken beide Plaatselijke Groepen samen rond cyclotoerisme en hoeve- en streekproducten. Wielrennen is in beide streken niet weg te denken. De Mont Ventoux en de Ronde van Vlaanderen zijn iconen van de wielrennerij. Beide regio’s hebben ook een uitgebreid gamma hoeve- en streekproducten en zullen de bestaande netwerken hierrond versterken en/of verder uitbouwen. In het kader van dit project zal Une Autre Provence ook de gastregio zijn voor de Winterjaarmarkt van 2012.

Aangezien zowel het wielertoerisme als de streek- en hoeveproducten zich in beide gebieden op een verschillende manier ontwikkeld hebben, hebben beide Leader-gebieden andere doelstellingen voor ogen.
* De plaatselijke groep van ‘Une Autre Provence’ wil met het project vooral het cyclotoeristisch aanbod verder ontwikkelen en de eigen streek en streekproducten buiten de grenzen gaan promoten en verkopen.
* De plaatselijke groep van 'De Vlaamse Ardennen’ daarentegen focust vooral op het valoriseren van lokale en streekproducten door het ontwikkelen van korte ketens. Zo kunnen landbouwers en lokale producenten inspelen op de groter wordende vraag naar deze producten en versterken ze hiermee eveneens de streekidentitieit. Wat betreft het cyclotoerisme, wil de plaatselijke groep vooral het imago van de Vlaamse Ardennen als fietsregio verder versterken.

Profiel van de gebieden
* De Vlaamse Ardennen
* Une Autre ProvenceHet Europees Landbouw- fonds voor Plattelands- ontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.